A moduláris építkezés és az előregyártott betonelemek fontos szerepet töltenek be a jövő építőiparában. A technológia már jó ideje kilépett a gyerekcipőből, kiforrott elvekkel és folyamatokkal – illetve az ezek alapján tervezett szoftverekkel – nyújt kézenfekvő megoldást a jelen kihívásaira.

Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, hogy:

Miért fontos a digitalizáció katalizálása a hazai építőiparban?

A papír alapú projektvezetés hátrányai

A klasszikus építőiparban a tervek papíron születnek, teljes körű mérnöki hozzáértéssel, de ez sokszor nem elég. Könnyen előfordulhat, hogy az alapfelmérések hibásak, vagy hiányosak melyből adódóan a tervek kiegészítésre és helyszíni kiigazításra szorulnak. Ezt a problémát néhány esetben egy jó építésvezető átlátja és megteszi a szükséges korrekciót, de többnyire a probléma kijavítása késedelmet okoz vagy rosszabb esetben a kivitelezés hibásan megy végbe.

A projekttervezés sokszor alig koordinált az iroda és a terep között, és gyakran még ma is papíralapon folyik. Ennek hátrányai:

  • Az adatok rögzítése, kinyerése és elemzése több erőforrást és időt igényel.
  • Az információ késik.
  • A tulajdonosok és a kivitelezők gyakran különböző változatokból dolgoznak.
  • A rosszul kezelt papír nézeteltérésekhez vezethet a két fél között olyan kérdésekben, mint:
    • az építkezés előrehaladása,
    • a módosítási megbízások,
    • a pénzügyi elszámolás.
  • A papíralapú projektvezetés alapvetően több időt vesz igénybe, ráadásul a különböző projekt-tagok egymástól független ugyanazon vagy egymást átfedő feladatokat többször és esetleg különbözően végzik el.

A digitalizáció bevezetése az építőiparba

A digitális környezetben az életből vett tapasztalatokat már a tervezési folyamat során is lehet alkalmazni, sőt egy megfelelő rendszerben akár a felmérések közben is. Ebben az esetben a modellek pontosítása a terepen szerzett tapasztalatok és mért adatok alapján történik. Ezáltal előre meghatározhatóak lesznek nem csak a kulcsfontosságú, de a részletes költségek és a szükséges erőforrások is.

A rendszer működéséhez szükséges egy megfelelő struktúra, ami biztosítani tudja a mély együttműködést az egyes dolgozók és munkacsoportok között. Első ránézésre ez nagyobb tehernek tűnhet, mint maradni a bevált, de kevésbé hatékony módszernél. Ezzel ellentétben egy jól elkészített szoftver tökéletesen ki tudja váltani a megszokott módszereket, és így a bonyolult problémák könnyen áttekinthetővé válnak a különböző ipari ágazatból és környezetből érkezők számára is. Fontos, hogy más ágazati tervezők önállóan helytálló megoldásainak összeolvasztása során már a tervezési fázisban a tervek egymást módosító hatása kezelhető, és nem a helyszíni, időben eltolt kivitelezési fázisok alatt történhet meg.

A digitalizált megoldással a különböző szintről érkező problémákat többféle aspektusból lehet vizsgálni, ahogyan az egész projekt lefolyását is, ami pedig még pontosabb rálátást adhat a folyamatokra.

Mérnöki segitségnyújtás a tervezésben

CAD programban elemeire bontott emelet

Versenyképességi kérdés

Egy ekkora mértékű változtatás, mint az iparág digitalizációja, minden fél szempontjából rizikós lépésnek tűnhet. A kérdést viszont a 2022 őszére várható építőipari helyzet könnyedén rövidre zárhatja. A rengeteg cég, akiket az elmúlt évek piaci környezete igényelt és könnyedén tudott finanszírozni, most egy drasztikus dráguláson, munkaerő- és építőanyag-hiányon esik át.

Az árakkal való versenyt azok tudják majd felvenni, akik nagy mértékben növelik a hatékonyságot. Erre pedig azok a cégek lesznek képesek, akik kevesebb munkaerővel és hibával tudnak gyorsabban és jobb minőségben tervezni és kivitelezni.

Más iparágak bebizonyították, hogy az elsőként lépők fenntartható versenyelőnyt tudnak kiépíteni a korán megszerzett tapasztalatokra alapozva. Az építőipari ágazatban is ez a helyzet valószínűsíthető, így a következő évtizedben azok veszik át a vezető szerepet, akik ma győznek a technológiai innováció és a digitalizáció terén.

Ipar 4.0 technológiára épülő automatizáció az INETON-nál

Az INETON feladatként tekint arra, hogy olyan elemekből gyártson épületeket, melyek a felsorolt problémák mindegyikét áthidalják, és a legapróbb részletekig tökéletesen lehessen belőlük épületet tervezni. A problémákat már azelőtt látni kell a közös digitális térben, majd közös mérnöki tapasztalattal megoldani, míg azok az építés helyszínén gyors és napi döntések meghozatalát igényelnék, melyek esetlegesen kizárólag egy-vagy két érintett szakág céljait szolgálják ki.

Tervezési fázis

A tervezési fázis során a megrendelőtől érkező igényeket a tervező a legesztétikusabban és legjobb tudása szerint megtervezi. Ezt azonban egy félrecsúszott információ is teljes mértékben tönkreteheti.

Egy teljesen digitalizált környezetben a különböző szakágak tervezői, az építész, a statikus, a gépész, az elektromos tervező és a kivitelező, mind együtt tudnak dolgozni. Egy BIM alapú rendszerben elkészített tervekben a különböző elemek nem fogják egymást felülírni, így olyan gyártmánytervek készíthetők, amelyek pontos és teljes képet adnak az épületről.

Ha ezeket a folyamatokat mind végig tudjuk vinni, akár milliméter pontosan, akkor sok időt spórolhatunk meg, és minimalizálhatjuk a helyszíni problémák számát. A modulgyártás nem egyenlő a panel épületekkel, sőt sokkal inkább az autógyártásban már megismert személyre szabhatóságot jelenti. A megfelelő konfigurátorral a terméket, azaz lakást, épületrészt vagy akár egy teljes épületet lehet a falelemek módosításával, a nyílászárók helyzetével és méretével egyedivé tenni, ahogyan azt napjainkban is bármely építkezésnél a megrendelő elvárja.

Gyártás

A gyártás egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy minden modul egyedi. Minden elemnek megvan a pontos helye az épületen belül, és csak oda illik. A megkülönböztetés érdekében mindegyik saját kóddal rendelkezik, mellyel nyomon követhető a digitális térben, az építkezés teljes lefolyása alatt.

A gyártósor minden modulja egyedi, pontosan oda illik az épületen belül ahová kell. Minden nyomon követhető a digitális térben.

Beton építőelem gyártó csarnok.

 

Ez a rendszer nagy előrelépést jelenthet az építőipari minőségbiztosítás terén is. Hiszen követhető, hogy egy adott elemnek mik a pontos fizikai paraméterei, például szakítószilárdsága vagy homogenitása. Ezen kívül akár a beszállítói termékeket is nyomon lehet követni, sőt bizonyos alapanyag minőség és elérhetőség változások tervezhetőbben kezelhetőek.

Kivitelezés és gyártás nyomon követése valós időben

A kivitelezést és gyártást akár több mint 10 különböző fázisra bontja a BIM alapú rendszer:

  • Ajánlat elfogadása
  • Alapanyagok és alkatrészek beszerzése
  • Gyártásba illesztés
  • Gyártás
  • Műszaki ellenőrzés és minőségi kapuk
  • Végső minőségellenőrzés és bizonylatolás
  • Raktározás
  • Kiszállítás
  • Felkészítés az építkezésre
  • Beépítés és továbbépítések

A BIM modellben a rendszer a folyamat fázisait színkódolva mutatja, az elem kezdeti pontjától egészen a kivitelezés végéig.

A Bexel Manager BIM alapú szoftver

Integrált digitalizáció előnyei

A folyamatok pontos és precíz meghatározásával megfelelő környezetet tudunk teremteni az építésnek. Minden ember tudni fogja, hogy az aktuális folyamatot mi előzött meg és mi fog követni, javul az anyagfelhasználás, csökken a felesleg és a selejt. Ezzel egyidőben szintén csökken a kivitelezési idő és nem lesznek előre nem definiált kérdések, amire a tervező nem gondolt.

Az üzemi környezetben történő kivitelezés nagymértékben javítja a pontosságot, a megfelelő gépek és szaktudás segítségével. Az erre a célra kifejlesztett szerszámok és berendezések összességében jobb minőségben és hatékonyabban tudnak gyártani, ezzel is gyorsítva az adott elem vagy rész készítésének menetén, és így a teljes építkezés menetén.

Ez javíthatja a kivitelezés minőségét és a munkaidő eloszlást is. A megfelelően kiépített raktározási rendszereknek köszönhetően nem kell számolni felesleges várakozási időkkel sem, hiszen minden elem előre meghatározott időpontban kerül a terepre.

A magyar építőipar helyzete

A hazai építőiparban, bár láthatunk jó példákat és részmegoldásokat, a tervezéstől a kivitelezésig, teljesen digitálisan integrált megoldások még nem jellemzők. Ugyanakkor a hazai építőipart is sújtják a világ számos pontján jelentkező problémák:

  • Munkaerőhiány és szakképesítés alacsony színvonala a kivitelezésben
  • Minőségi és garanciális kockázatok, nehézségek
  • Növekvő adminisztrációs és energiahatékonysági elvárások
  • Transzparencia hiánya és kockázatmegosztás nehézségei, a tervezéstől az átadásig

Az INETON-nál az új gyártástechnológia alkalmazásával ezen problémákra célozva, hatékony és kiszámítható megoldást nyújtva szeretnénk értéket teremteni. Az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazásával egyaránt támogatjuk munkájukban a beruházókat, tervezőket és kivitelezőket, így kiszolgálva teljeskörűen a megrendelői igényt.

Tudjon meg többet beton építőelem gyártás technológiákról, ismerje meg betonelem termékeinket és forduljon hozzánk bizalommal!