A közelmúltban az Alsónémediben található, digitális alapon automatizált betonelem előregyártó üzemünk fontos eseménynek adott helyszínt, amiről a Magyar Építők magazinja is beszámolt. Nem csupán a helyszínnel, de egy előremutató építőipari példával is szolgálhattunk az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kihelyezett elnökségi ülésén, melynek egyik fontos kérdése volt a hatékony gyártástechnológia szerepe az építőipar fejlesztésében.

Jelentős előnyöket kínál a hatékonyság filozófiája az építőiparban

Jogi változások nehezíthetik az építőipari közbeszerzési pályázatokat

A találkozó első felében a módosult építési-beruházási közbeszerzésekre vonatkozó törvény volt napirenden, amely teljesen új összeférhetetlenségi szabályokat mond ki. Dr. Nyerges Éva, a Közbeszerzési Hatóság Közszolgálati és Támogató Főosztályának jogi osztályvezetője, kiemelte a témában való tájékozódás fontosságát, hiszen még nem alakult ki az új joggyakorlat, így a döntéshozóknak nehéz lehet eligazodni.

Az Európai Unió szabályaihoz igazított törvénymódosítás az összeférhetetlenségekre vonatkozó jogszabályokat szigorítja, külön figyelmet szentelve a családi kapcsolatokra. Az is új fejlemény, hogy az ajánlatkérő segítőinek tevékenysége fokozottabb ellenőrzés alá kerül.

Dr. Nyerges Éva, a Közbeszerzési Hatóság Közszolgálati és Támogató Főosztályának jogi osztályvezetője

Dr. Nyerges Éva, a Közbeszerzési Hatóság Közszolgálati és Támogató Főosztályának jogi osztályvezetője

Digitális alapú tervezéssel és betonelem előregyártással növelhető az építőipar hatékonysága

A konferencia témája volt a hazai építőipar hatékonyságának alacsony szintű működése is, amellyel kapcsolatban Gönczöl Péter, cégünk ügyvezető igazgatója tartott konstruktív előadást. Beszédében többek között arra is választ adott, hogy miért pont az alsónémediben található gyárunkat javasolta a találkozó helyszínének. Az építőipar rossz hatékonysági mutatóira reagálva ugyanis itt napi használatba került a BIM (Building Information Modeling) rendszer, amely a teljes értéklánc digitalizálását és a hatékonyság növelését is lehetővé teszi.

Gönczöl Péter, az Ineton Kft. ügyvezető igazgatója

Gönczöl Péter, az Ineton Kft. ügyvezető igazgatója

 

A rendszer egyik fő üzenete, hogy a digitalizáció milyen nagy mértékben képes növelni az építkezések hatékonyságát. A BIM segítségével már az ajánlatadás fázisában háromdimenziós tervezést alkalmazhatunk. Ezenkívül képesek vagyunk digitálisan nyomon követni a termelési folyamatokat, aminek eredményeként lehetőség van valós idejű döntéseket hozni és a termelést optimalizálni. Az esemény zárásaként a résztvevők gyárbejárás keretében, működés közben is megtekinthették a korábban bemutatott folyamatokat.

További részleteket a Magyar Építők oldalán megjelent cikkben olvashat.