Felhasználási területek

Felhasználási területek

Előre gyártott betonelemekből készült épületek

Az üzemi körülmények között előre gyártott betonelemekből történő építés, illetve általában az előregyártás technológiája számos különböző területen alkalmazható megoldás. Kifejezetten ideális választás, ha épületünk több, hasonló egységből áll, vagy ugyanazokat a tipizált elemeket több projektnél is használjuk. Ilyen esetekben a standardizálással jelentős költség, építési idő és élőmunka megtakarítás érhető el.

Emellett a technológia jól alkalmazható olyan különösen komplex épületeknél, ahol a helyszíni kivitelezés extra kihívást jelent.

Társasházak

Társasházak

Kiváló zajelnyelő tulajdonságuknak köszönhetően is ideális választás társasházak kivitelezéséhez.

Ipari épületek

Ipari épületek

Nagykiterjedésű csarnokok, üzemek hatékony kivitelezése akár távol eső helyszíneken.

Középületek

Középületek

Hotelek, kórházépületek és egyéb középületek gyors, precíz, hatékony kivitelezése.

Agrár épületek

Agrár épületek

Mezőgazdasági, terménytárolók, csarnokok, állattartó telepek kivitelezése szabvány építőelemekből.

Társasházak előregyártott betonelemekből

Társasházak esetében az előregyártott betonelemekből történő építkezés egyik legnagyobb előnye a felhasználók szempontjából a zajcsökkenés. A mai modern társasházaknál már elvárás, hogy a szomszédban fel-alá rohangáló gyerekek a többi lakó pihenését ne gátolják meg. Ebből a szempontból az előregyártott vasbeton modulok alkalmazása kiváló választás.

Ennek oka egyrészt, hogy a tömeg jelentősen befolyásolja az akusztikát, másrészt a száraz építési szigetelőszerkezetek jobban elnyelik a rezgéseket.

Espoo-ban található a modulárisan épült Metsätapiola Residences.

Metsätapiola Residences finn társasházkomplexum

Helsinki-től nem messze, Finnország déli partján, Espoo-ban találhatók a modulárisan épült Metsätapiola Residences. A lakóházakat úgy tervezték, hogy illeszkedjenek a környezethez, a környék történelmi építészetéhez.

A 13 emeletes épületek kivitelezése 2014-től 2017-ig zajlott, épületenként 600 darab előregyártott betonelem felhasználásával. Az betonelemek gyártása során háromféle, finomra csiszolt, színezett beton építőelemeket kombináltak, a külső felületeken pedig természetes kőburkolatot alkalmaztak.

A gyárban az előkészítés során a betonelemek gyártása mellett, a külső falelemeken az ablakok helyének kialakítása is megtörtént. Ezzel egyszerűbbé váltak a helyszíni munkafolyamatok, tovább csökkentve az építkezés idejét.

A projekt számokban

Épületenként felhasznált előregyártott betonelem

600 db betonelem

A társasházak magassága

13 emelet

A gyártás során felhasznált alapanyag

3-féle betonkeverék

Előregyártott betonelemekből készült ipari épületek

Akár zöldmezős ipari épület építése, akár a meglévő bővítése a cél, az előregyártott beton megbízható, gazdaságos és hatékony módja az egyedi igények kielégítésének is.

Nagykiterjedésű csarnokok, üzemek kivitelezésénél kiemelt szempontot játszik az épület:

 • szilárdsága: a raktárak több ezer nehéz, terjedelmes terméket tárolhatnak, mely funkcióhoz nagy szilárdságra van szükség. Az előregyártott beton rendkívül sűrű anyag, amely nagy terhelést is képes elviselni.
 • rugalmassága: az anyagok folyamatos mozgatása miatt az épületnek folyamatos mechanikai hatást is el kell viselnie. Az előregyártott betonnak nem okoznak gondot a horpadások és egyéb kisebb, gyakori balesetekből származó sérülések, hihetetlenül ellenálló a mindennapi igénybevétellel szemben.
 • költséghatékonysága: előregyártással ún. “látszóbeton” készül, ami olyan minőségű késztermék, hogy sokszor még durvítani is kell utólag a csúszásmentesség érdekében. Emiatt ipari környezetben sok esetben bármilyen kezelés, festés nélkül is használhatók az elemek.

 

Budapesti Szabadkikötő, D2-es logisztikai csarnok

Budapesti Szabadkikötő, D2-es logisztikai csarnok

A Budapesti Szabadkikötő területén épülő D2-es logisztikai csarnok tervezett beépített területe összesen 13770 m². Építés során a speciális talajadottságokra reagálva talajkiszorításos Screwsol cölöp alapozást alkalmaztunk.

A csepeli szabadkikötőben épülő logisztikai csarnok megépítéséhez 5000 tonnányi betonelemet gyártottunk le új gyárunkban. ​​Az épület váza előregyártott vasbeton pillérekből áll, amelyeket 18 és 24 méteres fesztávolságú főtartó gerendák támogatnak. A csarnokban fugamentes, szálerősítésű, felületkeményített, tárcsás bedolgozással készül az ipari padló.

A raktárterület 3 modulra határolható, melyek mindegyikénél saját szociális részt létesítünk ügyféltérrel, kiszolgáló területtel, irodákkal és mosdókkal. A raktározáshoz egy 10,5 m magas polcrendszert építünk. Az épület külső térelhatárolását a mikrobordás külső burkolatú, PIR töltésű acél szendvicspanel homlokzatburkolati rendszer biztosítja. A csarnok tetején pedig 7000 m² zöldtető kerül kialakításra.

A projekt számokban

A 14 ezer m²-es raktárépület felépítéséhez

550 db betonelem

Az előregyártott betonelemek súlya

5.000 tonna beton

A T keresztmetszetű előregyártott vasbeton tetőtartók hossza

17,55 m fesztávolság

Előregyártott betonelemekből készült középületek

A középületek jellemzően egységes struktúrára felépülő létesítmények. Azonos helyiségek kialakítása során nincs szükség egyedi igények megvalósítására, ezért a legtöbb középület kifejezetten alkalmas moduláris tervezésre és kivitelezésre. Az egységesség és repetitív munkafolyamatok gyors, minőségi és hatékony kivitelezést eredményeznek.

Előregyártott betonelemekből készült középület

Karolinska Solna Egyetemi Kórház, Svédország

A Svédországban található Új Karolinska Solna Egyetemi Kórház a régi Karolinska Egyetemi Kórház helyére épült, ugyanis az új létesítmény megépítése költséghatékonyabbnak bizonyult, mint a már meglévő átalakítása és felújítása.

Az új kórház tervezését 2010-ben kezdték és az építkezés 2018-ig tartott. A 330.000 m²-en elterülő létesítmény 9 és 12 emeletes épületekből áll.

A létesítményben 800 szoba és 36 műtő található, ami  630 fekvőbeteg és 100 járóbeteg ellátásának biztosít teret. A betegszobáknak számos funkcionális követelménynek kell megfelelniük, ilyenek például az egységes magasságú mennyezetek és az azonos teherbírású padlózat. Ezeket figyelembe véve az előregyártott beton elemeket alkalmazó moduláris építészet bizonyult a legmegfelelőbb folyamatnak.

Karolinska Solna Egyetemi Kórház tervezése és megépítése Svédország eddigi legnagyobb BIM-projektje. A kórház modelljének objektum listája a tervezés végére több, mint egymillió elemből állt, amit az építőipari dolgozók, projektmenedzserek és vállalkozók egyaránt bármikor és bárhonnan elérhettek. 

A BIM modellezésnek köszönhetően a generált adatmennyiség jól koordinálható maradt a vizualizáció, tervezés és információkezelés területén is. A gyártási folyamatok során teljes helyiségeket gyártottak előre, ezzel könnyítve a logisztikai feladatokat és gyorsítva az építkezés folyamatát.

A projekt számokban

A kórház alapterülete

330.000 m²

A kórház befogadóképessége

630 fekvőbeteg

Az objektum lista hossza

1 millió

Előregyártott betonelemek alkalmazása az agráriparban

Az agráriparban használt épületek különösen nagy igénybevétel alatt állnak. Az állattartásra és takarmánytárolásra szolgáló épületek megépítésénél fontos tényezők

 • a gyors kivitelezés,
 • a tartósság,
 • illetve a könnyű tisztíthatóság.

Az előregyártott betonelemeket alkalmazhatjuk az agráriparban is

Az előregyártott falpanelekkel csökken a helyszínen végzendő munka volumene, ezáltal sokkal gyorsabb a kivitelezés, ami az év bármely szakaszában elvégezhető. Az előregyártott padlóelemek száraz és tiszta fekhelyet vagy tárhelyet biztosítanak, ezzel növelve az állatállomány biztonságát és kényelmét, valamint biztosítva a takarmány megfelelő tárolási körülményeit.

A betonelemek vízálló és szulfátálló tulajdonsággal rendelkeznek, így amellett, hogy az építmény tartós lesz, ez könnyebb tisztíthatóságot is jelent az egészségesebb állattatás érdekében.

Az előregyártott betonelemek alkalmasak:

 • egy- és kétszemélyes ferde ólak, ólak végfalai, takarmányvályúk,
 • beton hígtrágya csatornák és csatorna lemezek,
 • beton fülke ágyak és fülke végfalak,
 • takarmányozási vályúk és itatók,
 • szellőztetett betonpadló / gabonaszárító padlólapok készítésére egyaránt.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Logo