Gyártástechnológia

Gyártástechnológia
Digitális, egyedi, innovatív

Digitális, egyedi, innovatív

A teljes folyamatában digitalizált gyártástechnológia minden elemében a modern építőipar kihívásaira ad választ. A kimagasló méretpontossággal rendelkező elemek már az építkezés megkezdése előtt legyártásra kerülnek. A nyílászárók helye, a gépészeti áttörések az előzetes tervek alapján a kéregfalban kihagyásra kerülnek, ezzel is gyorsítva a helyszíni munkálatokat.

Építészet előregyártott betonelemekkel

Az előregyártott betonelemekre építő moduláris építészet világszerte egyre népszerűbb. Az 1950-es években a skandináv országokban kifejlesztett moduláris előregyártott szerkezet az egyik leggyorsabb, legjövedelmezőbb, fenntartható és költséghatékony építési mód napjainkban. Az előregyártás magában foglalja az ipari tervezést és gyártást, valamint meghatározza az építkezés technológiáját is.

A szigorú minőségirányítási rendszerek alapján rendelésre gyártott egységek lehetnek:

  • talpas és hagyományos pillérek;
  • gerendák és feszített gerendák;
  • födém elemek és tömör lemezek;
  • falelemek;
  • illetve kiegészítő szerkezeti elemek, például lépcsőkarok, pihenőlemezek, balkonelemek.

A legnagyobb előregyártott elem tömege kb. 30 tonna, mivel ennél nehezebb elemek szállítása és daruzása már körülményesebb.

 

Standardizált technológia ipari projektekhez

Az iparosított technológiai folyamat előnyt jelent, amely lehetővé teszi a gyors, hosszú soros betonelem gyártást az építkezési területen kívül, a szabványosított alkatrészek felhasználását, az elemek pontos pozícionálását, valamint az egyszerű dokumentációt.

 

Gyors, kiszámítható, minőségi gyártás és kivitelezés

Az előregyártott betonelemekből történő építkezés a kivitelezési munkálatok jelentős részét a telephelyről a gyárba helyezi át, ezáltal a helyszínen jelentős építési időt spórolhatunk meg. Az előregyártott betonelemek tetszőleges formát vehetnek fel. Az automatizált gyártásnak köszönhetően azonban az elemek kimagasló minőségben, szűk tűréshatárokkal készülnek a helyszíni építkezést megkönnyítve.

Az előregyártott elemekből álló építészet így nemcsak a gyors kivitelezést teszi lehetővé, de annak minőségéhez is hozzájárul.

 

Ipar 4.0 technológiára épülő automatizált gyártás

Az elemek kezelése a tervezéstől a gyártáson át, az építkezésen történő építőmunkáig teljes mértékben digitalizált folyamat keretében történik. A betonelemek üzemi gyártása a betonkeverő üzemen kívül összesen négy, a karusszel sorok és az acélmegmunkálás esetében teljesen automatizált, azonban egymással összehangoltan működő üzemegységben valósul meg. A gyártási folyamat teljesen integrált, az öntéshez szükséges beton pontos mennyiségét a gépek rendelik meg a betonüzemből, majd automatikusan öntik ki a lézeresen kimért, automata zsaluzással és vasalással előkészített elemeket. Fejlett termelési program irányítja a tekercsben érkező betonacél megmunkálását, majd az armatúrák mozgását a gyáron belül.

A födémgyártás és falgyártás, valamint a teherhordó elemek gyártása három külön gyártósoron zajlik. A födém- és falelem gyártás automatizált karusszel rendszerben, 13,5 x 2,6 m-es, illetve 13,5 x 4,5 m-es gyártóasztalokon történik, a teherhordó elemek pedig 100 méter hosszú, szakaszolható, keresztmetszetében alakítható zsaluzatban készülnek.

Gyártástervezés

Gyártástervezés

Az előregyártott betonelemekből készült épületek ma már nagyrészt egyedi tervek alapján valósulnak meg. Abban az esetben, ha már kész terv áll rendelkezésre, gyártáselőkészítő csapatunk mérnökei a hozzájuk beérkező egyedi terveket előregyártható elemekre bontják fel. Bárki számára rendelkezésre áll azonban egy kész BIM állományunk is, amelyekből a tervezés során dolgozhat. A gyártás az elkészült és elfogadott tervek alapján indul.

Betonelemek kimérése és zsaluzása

Betonelemek kimérése és zsaluzása

A teljesen automatizált gyártósoron az elemek milliméter precíz kimérését lézerek végzik, mely alapján a gyártósoron zsaluzórobot végzi a zsaluzást. A lézer kijelöli, hogy az adott kiegészítőket hova kell elhelyezni. Ugyanígy festékcsíkokat is tudnak húzni ugyan ezzel a céllal. Mindeközben az operátor az asztal melletti monitoron követheti a munkafolyamatot.

Betonacél feldolgozása

Betonacél feldolgozása

A betonacél 5 tonnás tekercsekben érkezik a gyárba. Az acélmegmunkálógép egyengeti, méretre vágja a különböző átmérőjű huzalokat, hálóba rakja és meghegeszti, szükség szerint hajlítja. Az acélhálókat automata daru helyezi a karusszel sorok gyártóasztalaira, illetve az egyedi gyártás területére.

Betonozás

Betonozás

A projekttől és magától az előregyártott terméktől függően a betonöntés összetett folyamat lehet. A betont a gyár saját keverőüzeme gyártja, ahonnan az adott mennyiséget az előírt keverékösszetételben a gyártósorok automatikusan „rendelik meg”. A keveréket egy-egy konvejor pályán mozgó csille szállítja a betonozó munkaállomásokra, ahol átadja egy garatba. A betonelosztó a gyártóasztal felett elhaladva a termék kizsaluzott formájába pontosan annyi betont adagol a garatból, amennyi a késztermék előírt vastagságához szükséges.

Betonérlelés

Betonérlelés

A beton érlelése, keményítése szintén az előre, egyedileg meghatározott paraméterek alapján a gyártósorok érlelőkamráiban zajlik. A levegőbuborékok vibrálással történő eltávolítása után az érlelőkamrába kerülnek az elemek, ahol max. 45°C hőmérsékleten gyorsítják a száradást. A kamra egy “épület az épületben”. A gyártóasztalokat egy szoftveres irányítású daru helyezi egy „fiókos szekrénybe”, illetve a födémgyártósor esetében egymásra, majd az adott termékre meghatározott idő elteltével kiemeli onnan.

Tárolás és logisztika

Tárolás és logisztika

Az érlelőkamra után az elemekből vagy rakatot képzünk vagy a kihúzókocsira kerülnek, amelyekkel a tárolóhelyre szállíthatók. A kész betonelemek tárolását és logisztikáját is biztosítjuk az építkezés megkezdéséig. Gyárunk 30.000 m2 külső tárolóval rendelkezik, ahol az elkészült vasbeton elemeket szállítás előtt tárolni tudjuk. Amint az összes elem legyártásra került és a kivitelezés kezdetét veszi, az elemeket az előregyártó üzemből az előre meghatározott időpontban az építkezés helyszínére szállítjuk.

Generálkivitelezés

Generálkivitelezés

Teljeskörű szolgáltatás keretében a generálkivitelezést is lebonyolítjuk, ennek során gondoskodunk a helyszín biztosításáról, projektmenedzsmentről, dokumentációról, engedélyeztetésről és a tényleges kivitelezésről is.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Logo