A gyors kivitelezés mellett az akár 50%-al alacsonyabb építőhelyi élőmunka igényt is a legfőbb előnyök között tarthatja számon, aki az előregyártásra alapoz ingatlanfejlesztési projektet.

Vállalatunk egyik konstruktőre, Japport Ákos, a Magyar Építők szerkesztőségének számolt be azokról az előnyökről, amikre az előregyártott vasbeton elemes technológiát választó beruházók alapozzák megtérülési számításaikat.

Előregyártott vasbeton elemes technológia előnyei ingatlanfejlesztési projektnél.

Pénzügyi szempontból is kulcsszerepben a kéregelemek és szerkezetek

A kéregszerkezetek tulajdonságai közül kiemelkedik, hogy miközben az előregyártás legtöbb előnyével bírnak, a felhasználásukkal készült épületek viselkedése nagyon hasonló a monolit szerkezetes megoldásokhoz. Szabvány szerint is egyenértékűek és a velük való tervezés is csak kis mértékben tér el a monolit szerkezeteknél megszokottól.

Sőt, a kéregfalak és kéregfödémek bármely épülettípusnál alkalmazhatóak a monolithoz hasonlóan, így ez sem jelent megkötést. A jelenlegi finanszírozási környezetben azonban kifejezett előny, hogy használatukkal akár hónapokkal hamarabb átadható egy épület. Ez akár több hónapnyi kamat és organizációs költség megtakarítását jelenti, tehát az előregyártás hatékonysága konkrét pénzügyi előnyt hozhat a kivitelezés során.

További részleteket a Magyar Építők oldalán megjelent cikkben olvashat.