Ellentmondásnak tűnhet, pedig igaz: az előregyártott vasbeton elemes technológia nagyobb szabadságot ad a mérnököknek az idő- és költség faktorok által szorongatott nagy projektek tervezésében, mint a mára meglehetősen uniformizált monolit beton megoldások.

Az INETON alsónémedi gyárának igazgatója, Kovács Richárd, a Magyar Építők szerkesztőségével beszélgetett a lehetőségek tárházáról, amit a digitalizált tervezés és gyártástechnológia nyit meg a beruházók és a tervezőmérnökök előtt.

Az előregyártott vasbeton elemes technológia nagyobb szabadságot ad a mérnököknek

A legmodernebb technológiára épít a digitális előregyártás magyarországi bázisa

A szervezettség és az előre tervezhetőség növelése talán a legfontosabb érték az előregyártásban, de további fontos hozadék, hogy az építési projektszereplők szorosabban együttműködhetnek a tervezésben, a digitalizáció által.

Így a korábbiakhoz képest jelentősen részletesebben meg lehet tervezni az építkezés folyamatát, de talán ennél is fontosabb, hogy az INETON által használt 3D, digitális tervezés során az épület elemeit nem szükséges uniformizálni – akár az egyes elemek szintjén is lehetőség van az egyedi megoldások alkalmazására.

További részleteket a Magyar Építők oldalán megjelent cikkben olvashat.