A betonelem előregyártás esetében nem kötik a tervező kezét sablonok, hiszen például egy kéreg– vagy tömör falelem esetén 13×4 m méreten belül majdnem bármit képesek vagyunk legyártani. Legfeljebb ekkora falelemet lehet kizsaluzni az alsónémedi üzemünkben használt asztalokon, de lényeges, hogy ennél kisebb is lehet természetesen az elem. Csak bizonyos csomópontok meglétét kell biztosítani, ezen túl teljes a tervezői szabadság.

Csúsz István az Ipari Expo Podcast vendége volt.

Amennyiben például egy belvárosi építkezés esetén súlykorlátozással kell szembenéznünk a betonelem daruzáskor, akkor olyan fal- és födémelemeket tervezünk, melyekkel teljesíthető ez a feltétel, mégis hatékonyan és kiváló minőségben épülhet fel az adott ingatlan – többek között erről beszélt az Ipari Expo Podcastban Csúsz István, cégünk üzletfejlesztési igazgatója.

Digitális fordulat szükséges az építőiparban

Az adásban arról is szó esett, hogy az építőipar mindig is követő iparág volt, azaz általában nem jellemző az innováció. A betonelem előregyártás sem új elképzelés, ha rendszerben szemléljük, akkor azt az átállást kell végig vinnünk egy ilyen üzemben ma, amin néhány évtizede átment például az autóipar.

De a jövő akár még közelebb hozhatja a két iparágat egymáshoz, Csúsz István szerint ugyanis nem kizárt, hogy további megoldásokat is átvehetünk az autógyártás területéről. Ott, ha össze kell kötni két elemet egymással, akkor azt általában ISO szabványos csatlakozóval teszik, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy csak egyféleképp csatolhatók. A gyártósoron nem lehetséges hibásan csatolni. Valami hasonló lehet az egyik cél az épületeknél is, hiszen ha egy falelemet teljes épületgépészettel együtt gyártunk le, tiszta és magas minőséget garantáló üzemi körülmények között, majd az építkezésen csak össze kell kapcsolni az elemeket egymáshoz, hogy kialakuljon a hálózat, akkor jóval egyszerűbb, gyorsabb lehet az építés, mégis magasabb minőségű ingatlanokhoz juthatunk.

A teljes adás elérhető az Ipari Expo Podcast weboldalán.