Szemben a monolit beton, vagy falazott szerkezetes építési módokkal, az előregyártott vasbeton elemes technológia legnagyobb előnyei a növekvő méretpontosság és a csökkenő élőmunka igény.

Nagy örömünkre a Magyar Építők részletes áttekintést közölt az általunk kínált technológia alapvető előnyeiről. Az Európa-szerte hódító, de Magyarországon még kevésbé ismert előregyártott vasbeton elemekre szakosodott, Alsónémedi mellett nemrég átadott gyárunk idén tavasszal kezdi meg a termelést.

Alsónémedi mellett található betonelem gyár

Egyedi tervezés, szabványosított betonelem minőség

A digitális technológia legújabb megoldásai biztosítják, hogy az előregyártás szinte teljes automatizálása egyben széleskörű szabadságot biztosít a tervezőknek. Példaként érdemes megtekinteni a Bécs külterületén épült Aspern Seestadt okosvárost, amelyben minden ház egyedi stílus – pedig előregyártott elemes technológiával készültek.

A BIM modellben zajló tervezési folyamat során az épületek kialakítása, stílusa és méretezése szabadon alakítható, a gyártósoron működő robotok minden szükséges elemet egyedileg zsaluznak ki, és a gyártás további folyamatai sem szabnak korlátot. Ez annak is köszönhető, hogy termék palettánkon a már bizonyított kéregfal és kéregfödém elemeken túl egyedi fejlesztésű, hazánkban még újdonságnak számító előregyártott betonelem termékek is megtalálhatók, mint például:

  • az energiatakarékos hűtő-fűtő födémelemek,
  • a korszerű homlokzati rendszerek,
  • a látszóbeton lépcső és balkon elemek,
  • a térelem megoldások, akár komplett, előreszerelt vizesblokkok, valamint
  • a thermo födémek, beépített hőszigeteléssel.

Pontosan tervezhető és lekövethető építési folyamatok védik a beruházást

A BIM-modell alapú előkészítés másik fontos előnye, hogy a pontos mennyiségeken kívül az épület technikai csatlakozási helyeit is garantálja. Az iparosított termelésnek köszönhetően elérhető nagy méretpontossággal ezek tarthatóak is, így kiszámíthatóvá válik a helyi kivitelezés, azaz jobban tervezhető a beruházás teljes folyamata. Miközben az előregyártott betonelem technológia maga nem jelent extra költséget a hagyományos kivitelezéshez képest.

Fontos adottság, hogy a digitalizált előkészítési, tervezési és gyártási rendszernek köszönhetően egy projektbe be tudunk lépni már a koncepció tervezésnél, vagy akár az engedélyes tervek szintjén is. További előny, hogy egyedi tervezésű betonelem termékeink által megvalósíthatóvá válnak eddig csak gazdaságtalanul elkészíthető megoldások, illetve a rendelkezésre álló BIM-elemekkel lényegesen könnyebb az ezekhez kapcsolódó tervezői munka.

Ha szeretne többet megtudni, a teljes cikket a Magyar Építők oldalán olvashatja el.