Az előregyártott építőelemek alkalmazásának elterjedése jelentős termelési hatékonyság-növekedést ígér a monolit szerkezetekkel szemben alkalmazva, így a hagyományos helyszínen készülő betonszerkezetekről az innovatív, előregyártott megoldásokra való áttérés mértékadó változást indíthat el az építőiparban.

Beruházóként, illetve kivitelezőként áttervezés nélkül is dönthet előregyártott födém elemek alkalmazása mellett a monolit szerkezetépítéssel szemben.

Az INETON előregyártott födém lemezeivel a helyszíni kivitelezés számos nehézségétől és problémájától mentesít az üzemi körülmények közötti gyártás. Az előregyártott elemek előnyei és a tervezői szabadság ötvözésével tökéletes egyensúly jön létre a sorozatgyártás és az egyediség között.

Cikkünkben az INETON modern, teljesen robotizált üzemében gyártott kéreg födém és klíma födém termékek sokrétű előnyeit mutatjuk be a hagyományos monolit födémekkel szembeni alkalmazásuk során.

INETON kéregfödém és klímafödém

Áttervezés nélkül, akár végleges kiviteli tervek alapján is választhatjuk az előregyártott beton födém elemeket

Ideális helyzet, amikor egy beruházó már a terveztetést megelőzően előregyártott betonelemek mellett dönt, ugyanakkor sok esetben találkozunk azzal a helyzettel, hogy az épület műszaki tervezése már javában zajlik, vagy akár el is készültek a szükséges engedélyezési, vagy kiviteli szintű tervek. Ez nem jelent akadályt az INETON előregyártott elemeinek alkalmazására, különös tekintettel a födémszerkezet vonatkozásában.

Kész építési, illetve kiviteli tervek birtokában, vagy a tervezést megelőzően döntünk az előregyártott betonelemek alkalmazása mellett.

A gyártmánytervezés során elkészített BIM modellek valamennyi tervezéshez szükséges specifikációt és paramétert tartalmaznak.

Kész engedélyezési vagy kiviteli tervek birtokában gyártmánytervező mérnökeink a hozzájuk beérkező egyedi terveket az üzemünkben gyártható elemekre bontják fel, azaz a kész tervrajzok alapján mérnökeink gyártható termékekre osztják fel / darabolják fel az épület szerkezetét, így a gyártási folyamat alkalmazkodik az eredeti tervekhez. Amennyiben ezt a munkát a terveket készítő mérnökiroda kívánja elvégezni, úgy szakmai konzultációval és BIM állománnyal tudjuk segíteni a munkájukat.

A BIM alkalmazásával egyszerűen készíthetők anyagmennyiség kimutatások, a kivitelezéshez szükséges idő, valamint költségvetés is könnyebben számíthatóvá válik.

Kimagasló minőség és költséghatékonyság előregyártott födém elemekkel

Az üzemi gyártásnak köszönhetően az előregyártott födém elemek tökéletes méretpontossággal, kiváló minőségben, az adott megrendelői, tervezői igényeknek, illetve az adott építménynek megfelelő egyedi gyártmánytervek alapján készülnek. Az elemek helyszíni összeépítésével, majd a felbetonozással könnyen, kevesebb munkaidő ráfordítással és gyorsan létrehozható a kívánt teherbírású és méretű vasbeton födémszerkezet.

Valamennyi födémelem gyártását megelőzi a szerkezeti tervek és az épület ismeretében készülő gyártmánytervezés, mely gyakorlatilag bármilyen épülettípus kivitelezését lehetővé teszi szerkezeti áttervezés nélkül.

A födém elemek gyártási dimenziója a maximális 70 x 13.500 x 2.500 mm (födémmagasság x szélesség x hosszúság) méretig rugalmasan változtatható, a betonminőség C25/30 – C70/85 között megválasztható, az elemek így egyedi igények mentén is gyárthatók az automata gyártósoron, akár változatos geometriájú épületek esetén is.

Az előregyártott födém lemezek alkalmazásának egyik legjelentősebb gazdasági előnye, hogy

a szerkezetépítést akár 30%-kal képes felgyorsítani, mivel a helyszíni zsaluépítést és a vasbeton háló szerelést is kiváltja.

Előregyártott kéregfödém keresztmetszete

Előregyártott kéregfödém keresztmetszete

 

A zsaluépítés és helyszíni vasbeton szerelés jelentős munkaerőt, komplex szervezést és jellemzően további brigádok bevonását igénylő munkafázisok, így ezek kiváltásával párhuzamosan csökken a helyszíni élőmunka igény és a kapcsolódó munkaerőköltségek; tervezhetőbb, egyúttal gyorsabb és pontosabb kivitelezés lesz a végeredmény.

Kivitelezési előnyök a monolit szerkezetekkel szemben

A gazdaságossági és minőségi érvek mellett környezeti és kivitelezési szempontokból is számos előnyös tulajdonságot érdemes figyelembe venni. Üzemi környezetben készülő kéreg- és klíma födém elemeink az alsó (látszó) síkon látszóbeton minőségű felülettel készülnek, az automatizált gyártósornak köszönhetően kimagasló méretpontossággal és precizitással, és a tervezés során a gépészeti és villamos rendszerek is integrálhatók.

Az átgondolt gyártmánytervezésnek és az automatizált soron történő gyártásnak köszönhetően kiváló minőségű, jól logisztikázható és könnyen szerelhető előregyártott födém elemek alkalmazásával egyszerűbb és gyorsabb lesz a födémszerkezetek kivitelezése.

A helyszíni kivitelezésből származó pontatlanságok elkerülhetőek, hulladékkal és zajjal járó munkafolyamatok megspórolhatóak.

Logisztikai szempontból az elemek szállítása magas fokon tervezhető, költséghatékony, a megrendelői igényekhez könnyen igazítható, a kivitelezési ütemtervhez illeszkedve, a kirakodási sorrendre, vagy deponálásra előkészítve kerülnek leszállításra.

Miután az elemek a helyükre lettek emelve, alátámasztást és az elemcsatlakozások kialakítását követően a statikus tervező által meghatározott minőségű felbetonnal kell kiönteni. A kéregfödém felső felülete kellően érdes, így biztosított az előregyártott födémelem és a helyszíni födémbeton közötti megfelelő együttdolgozás. A felbeton megszilárdulása után a födém teljes értékű, „monolittal” megegyező vasbeton szerkezetként működik.

Az előregyártott födém elemek kéreg oldala egyenletesen sima, pórusmentes felületű, így glettelés után festhető, tapétázható – vakolást nem igényel.

További környezeti előnyök, hogy az üzemi gyártás során minimális hulladék keletkezik, valamint a monolit szerkezettel szembeni technológiai vízigénye jelentősen alacsonyabb az így készült szerkezetnek.

Födémbe rejtett gépészeti és villamossági rendszerek, akár integrált mennyezeti hűtés-fűtés rendszerrel

A kéreg födém kiegészíthető igény szerint mennyezeti hűtés-fűtés rendszerrel, mely szintén a gyártás során integrálható, így a betonacél rács mellett az elem a hűtő-fűtő vezetékeket is tartalmazza, melyet az automatizált gyártástechnológiának köszönhetően nagy méretpontosság jellemez.

Előregyártott klímafödém keresztmetszete

Előregyártott klímafödém keresztmetszete

 

A klíma födém szintén látszóbeton minőségű felülettel készül. Az elkészítendő födémszerkezethez szükséges épületvillamossági rendszerek és a mennyezeti hűtés-fűtési rendszerek a gyártmánytervezés, illetve a gyártás során teljeskörűen kerülnek integrálásra, így gyorsan beépíthetők.

Mind az előregyártott kéregfödém és klíma födém elemek gyártmánytervezése, majd gyártása során a födémbe rejtett épületgépészeti és épületvillamossági rendszerek integrálhatók, mely szintén nagymértékben csökkenti a helyszíni kivitelezési nehézségeket. Hasonlóan lehetőségünk nyílik a gépészeti és egyéb szükséges áttörések szabadon történő kialakítására, így a helyszíni kivitelezésből származó esetleges pontatlanságok elkerülésére.

Széleskörű felhasználás és rugalmas alakíthatóság, gyakorlatilag bármilyen épületnél

A hazai építőipar még csak ismerkedik az előregyártott elemek alkalmazásával, ugyanakkor azok könnyen belátható módon adnak megoldást a hazai kivitelezési nehézségek egy jelentős részére, mind ipari, kereskedelmi, lakossági, vagy akár mezőgazdasági épületek vonatkozásában.

A folyamatos munkaerőhiányt, komplex és nehezen tervezhető kivitelezést, így nehezen tartható átfutási időket, a helyszíni kivitelezés során váratlanul fellépő méretpontatlanságokat nagy mértékben lehet csökkenteni az üzemi körülmények között, magasan automatizált és robotizált, és számítógép vezérelt gyártással, de semmiképp sem feladva a modern építészetben elengedhetetlen rugalmasságot és tervezői szabadságot.

A rugalmas alakíthatóságnak, precíz gyártmánytervezésnek és széles gyártási mérettartományának köszönhetően az INETON előregyártott födém elemek gyakorlatilag bármely épületnél gazdaságosan alkalmazhatóak a monolit szerkezetekkel szemben, akár készen vannak már a kiviteli terveink, vagy csak most kezdődött a tervezés.