A több mint egy évszázada működő autóbusz- és vasúti járműalkatrész-gyártás élvonalában járó Jármű Zrt. új csarnokkal bővül a XV. kerületben, melyet az INETON valósított meg előregyártott betonelemekkel. A közel 2000 m2 alapterületű komplexumban helyet kapott egy modern megmunkáló üzem, raktár, felületkezelő üzem, szerelde, valamint egy irodaépület is, ami lehetővé teszi a vállalat további fejlődését. A példaértékű közös munka eredményeként a közeljövőben megindulhat a csarnok használatba vétele.

Csarnoképítés a Jármű Zrt részére

A Jármű Zrt. bővülése modern csarnokot kíván

A Jármű Zrt. termékpalettáján, az alkatrészgyártó tevékenysége mellett, világítással és helyfoglaltság-kijelzővel ellátott poggyásztartók, ízléses bőröndtárolók és válaszfalak is megtalálhatók, melyek mind a Jármű Zrt. saját gyárában készülnek. Továbbá a cég szolgáltatásai kiterjednek a vasúti-, busz-, villamos-, metrószerelvények nyílászáróinak gyártására is. Az egyre szélesedő tevékenységi kör nagyobb és korszerűbb csarnokot kíván, melynek megépítését büszkén vállaltuk az INETON-nál.

Épülő csarnok az INETON kivitelezésében

Épülő csarnok az INETON kivitelezésében

Előregyártott betonelemekkel növeltük az építkezés hatékonyságát

Az építkezéshez szoros ütemtervet írtak elő, melynek pontos követése mellett a minőségi kivitelezést is szem előtt kellett tartanunk. A célok között szerepelt, hogy a 2023-as év végére a teljes üzemi csarnok és kiszolgáló épület beázásmentes legyen, továbbá elkészüljön az ipari padló is. 2024-re az elektromos és gépész-szerelési munkák jelentős részének befejezése, valamint a belső részek kialakítása volt célként kitűzve.

A projekt kivitelezési idejének tartásához előnyösnek bizonyult az INETON digitális gyártástechnológiája, melynek során a betonelemek automatizált gépsorokon, szigorú minőségellenőrzések mellett készültek.

A gyártást követően az elemek az építkezés ritmusának megfelelően kerültek szállításra, ahol minimális helyszíni munkával telepítésre kerültek. Mindezzel a kivitelezés hatékonysága jelentősen megnövekedett.

A csarnoképítésről számokban

A beruházás léptékét tükrözi a csarnok 1920 m2-es alapterülete, valamint a 5,85 méteres tiszta belmagasság, melyet ritmikusan elhelyezett shed-tetős részek, valamint a homlokzati, transzlucens hőszigetelésű profilüvegek és tömörfödémek zárnak.

A földszintes, egyhajós gépi megmunkáló csarnoknak és a vele szorosan egybeépített kétszintes kiszolgáló épületeknek a vázát előregyártott vasbeton szerkezetből építettük fel, míg a homlokzati falak és a tetőszerkezet könnyűszerkezetes kialakításúak.

Az épület vázát alkotó vasbeton szerkezet

Az épület vázát alkotó vasbeton szerkezet

 

A vázat 24×6 méteres pillérosztású raszter előregyártott vasbeton elemek alkotják, melyeket az Alsónémediben található gyárunkban állítottunk elő, a kehelybe illeszkedő hagyományos pillérekkel és talpaspillérekkel együtt.

A kiváló hőtartás érdekében a homlokzaton hőszigetelt szendvicsfalak kerültek telepítésre, míg az ipari csarnokot és a kiszolgáló részt tömörfalakkal szeparáltuk.

INETON által gyártott és telepített szendvicsfal

Homlokzatra telepített hőszigetelő szendvicsfal

 

Az építkezéshez 20 km elektromos vezetéket, 3000 méter gépészeti vezetéket, 2400 m2 szendvicspanelt, 900 tonna acélt és 800 m3 betont használtunk.

A Jármű Zrt. csarnoképítési projektje kiemelkedőnek tekinthető referenciáink körében, ugyanis az INETON termékkínálatának jelentős része helyet kapott az építkezés során, mint például:

  • feszített gerendák,
  • téglalap gerendák,
  • kéregfödémek,
  • lépcsőkarok,
  • lépcsőpihenők,
  • tömör födémek,
  • kéregfalak.
Előregyártott lépcső a Jármű Zrt. épületében.

Előregyártott betonlépcső a telepítés követően

Az ütemtervnek megfelelően végeztük el a munkálatokat

A teljes beruházás 5 ütemtervből épült fel, melyből az első a belső munkálatok befejezésével sikeresen lezárul. Előregyártott betonelemek segítségével rövid idő alatt létrehoztuk a gépi megmunkáló üzemet és a hozzátartozó kiszolgáló épületet, továbbá kialakítottuk a külső utakat, parkolókat valamint a teherportát. A kivitelezés pontosságának köszönhetően, mostanra már a hibák feltárása és azok kezelése zajlik. A bíztató tervek szerint hamarosan megkezdődhet a csarnok használatbavételi eljárása, melyet követően a Jármű Zrt. megkezdheti a termelést az új épületben.