Egy építőipari projekt hatékony lebonyolításához átgondolt előkészítés szükséges. Ezt sok helyütt felismerték már, a hazai építőiparban azonban még nem mindig kap megfelelő hangsúlyt ez a terület. Emiatt nem hátrány, hanem inkább előny, hogy a nagy méretpontosságú, automatizált betonelem gyártás előkészítéséhez a megszokottnál több mérnöki munka szükséges. Sőt: a tervező, a gyártó, a kivitelező és az ingatlanfejlesztő rugalmas együttműködése különösen sokat tehet az előregyártás hatékonyságából fakadó előnyök kiaknázásáért. A témáról a Magyar Építők magazin gyártmánytervezési csoportvezetőnkkel, Szerencsés-Aranyos Donáttal beszélgetett.

Az automatizált betonelem gyártás előkészítéséhez a megszokottnál is több mérnöki munka szükséges.

Az előregyártás éppen ott erősíti a hazai építőipari kultúrát, ahol erre szükség van

Kollégánk elmondta a lapnak, hogy elsődleges célunk mindig a megrendelői igények maradéktalan kielégítése, racionális határokon belül. Ezen igények szerint határozhatók meg az épület, illetve az előre gyártott elemek geometriai kialakítása. Ugyanakkor ezen belül mindig igyekszünk a gyártási folyamatokat úgy alakítani, hogy mind a gyártósorok kihasználtsága, mind a logisztika a lehető leghatékonyabb legyen.

Természetesen a gyártás és a logisztika úgy optimalizált, ha minél több azonos elem van. Ezt azonban minden esetben összeegyeztetjük a megrendelői igényekkel. Tehát ha valaki egy különleges geometriai igényű szerkezeti elemet szeretne betervezni egy épületbe, akkor azt is be tudjuk fogadni, és automata gyártósoron gyártani.

Szerencsés-Aranyos Donát hangsúlyozta, hogy az előregyártás hatékonyságához és terjedéséhez szükséges alapos előkészítés nem ördögtől való, erre jelentős és jól működő nemzetköz példák vannak. Dél-kelet Ázsiában hét nap alatt felhúztak egy négyszintes társasházat, de ezt megalapozta egy másfél éves tervezés és gyártás, valamint a háttérben egy komoly szellemi munkaerő. Ugyanakkor összességében a költségek alacsonyabbak, mint egy hagyományos építkezésnél, mondta el a lapnak.

További részleteket a Magyar Építők oldalán megjelent cikkben olvashat.