Legutóbb átadott projektünk, a Bajai Jég- és Szabadidő Csarnok nem csupán a jégkorong sportot célozza meg, számolt be róla a Magyar Építők lapja. A tervezésen túl a generálkivitelezést is csapatunk végezte, sőt korszerű, 21 km hosszú fűtő- és hűtőberendezést is terveztünk, üzembe helyeztünk. Az épületet a helyi hokicsapat edzései és mérkőzései mellett koncertek, rendezvények és száraz edzések számára is használhatóvá tettük, biztosítva ezzel a jeges sportok és egyéb szabadidős tevékenységek magasabb minőségű kiszolgálását, hosszabb szezonokon át.

Bajai Jégcsarnok

Forrás: bajahangja.hu

Korszerű és fenntartható megoldások az építkezésben

A szeptember 18-án átadott kétszintes csarnok 2500 négyzetméter alapterületű, napelemekkel felszerelt és akár nemzetközi jégkorong-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A beruházás technológiai része rendkívül összetett, a teljes elektromos, gépészeti és hűtés- fűtéstechnológiai rendszer kialakítása volt a projekt talán legjelentősebb kihívása. A jégfelület fenntartása és kialakítása érdekében több mint 21 kilométer hűtővezetéket fektettünk le a hűtőbeton szerkezetébe, amelyet egy TRANE hűtőberendezés hűt le. A korszerű rendszer lehetővé teszi az egész évben üzemelő jégcsarnok egyenletes működését még a nyári hónapokban is. A gazdaságosság kiemelten fontos szempont volt a tervezésnél, így megoldottuk, hogy a berendezés hulladékhője se vesszen kárba, hanem a téli fűtésszezonban újrahasznosítható legyen.

Bajai Jégcsarnok

A fejlesztés során felmerült kihívások közé tartozott az optimális hűtőbeton rétegrend kialakítása. Ez azért is volt fontos, hogy a csarnok elláthassa kettős funkcióját, azaz a jégképzést és az egyéb rendezvények befogadását egyaránt. Az együttműködés és közös tervezés eredményeként sikerült a rétegrendeket optimalizálni, figyelembe véve minden funkció szempontjait.

Még több, az építkezéssel kapcsolatos érdekes részletet a Magyar Építők oldalán olvashat.