A mai építőiparban ugyan számos szabályozás célozza a környezetterhelés csökkentését, ám ezek ellenére továbbra is azt tapasztaljuk, hogy sok szeméttel, porral, hibával és hulladékkal járnak az építkezések. Az épületek környezeti terhelésének jelentős része az építéshez köthető, különösen a takarékos gépészeti rendszerekkel, illetve átgondolt energetikával tervezett épületeknél jelentős az építőanyag és a kivitelezés súlya a teljes környezetvédelmi lábnyomban.

Az üzemben előregyártott vasbeton elemeket közúti szállítással kell a helyszínre juttatni és ott bedaruzni. Ezt a folyamatot látjuk a képen

Cikkünkben az előregyártott vasbeton elemes, valamint a szokványos monolit vasbeton építési technológiák jellemzőit vetjük össze, elsősorban környezeti terhelés és munkaminőségi szempontok szerint.

Az alábbiakban végigvezetjük, hogyan csökkenti a környezeti terhelést a vasbeton elem előregyártás a monolit vasbeton technológiával szemben, a:

Az előregyártás minimalizálja a környezeti terhelést

A vasbeton alkalmazása, elsősorban a cementgyártás igényei miatt, meglehetősen nyersanyag- és energiaigényes. Cserébe az eredmény tartós és strapabíró, így érdemes átgondolni, hogyan lehetséges csökkenteni, minimalizálni a környezetvédelmi lábnyomát azáltal, hogy minél jobb minőségben készítjük el, minél kevesebb nyersanyagból.

Egyik megoldás a modern technológiai környezetben történő betonelem gyártás, mert ennek folyamatai jelentős mértékben automatizáltak és pontosan vezéreltek. Ennek köszönhetően tiszta, kontrollált munkakörülmények között folyhat a munka, és számos területen érhető el energia és nyersanyag megtakarítás, illetve a hulladék csökkentése.

Jól szabályozott gyártás, kisebb nyersanyag felhasználás

A modern technológiák alkalmazásával kevesebb a gyártás során keletkező hulladék és hiba, így átlagosan kevesebb nyersanyag kerül felhasználásra egy egységnyi vasbeton legyártása közben.

Monolit építési mód helyszíni zsaluzási munkái

Monolit építési mód helyszíni zsaluzási munkái

 

A magasabb minőségnek köszönhetően akár kisebb keresztmetszettel is készíthetőek ugyanazok a elemek. Így tovább csökkenthető a felhasznált anyagmennyiség, azaz kisebb a lábnyom. A nagyrészt zárt rendszerű, automatizált gyártásnak köszönhetően alacsonyabb a porszennyezés is.

A betonelem gyártás során az automatizált, számítógép vezérelt adagolás biztosítja az állandó minőséget, egy üzem energiafelhasználását pedig könnyebb zöld forrásból biztosítani, mint egy sokszereplős építkezését. Tehát ha minden körülmény adott, akkor jelentősen kisebb mértékben terheli a környezetet az előregyártás, mint a monolit építési mód az építés helyén.

Az árumozgatási sérülésekből eredő selejt visszaforgatható

Az üzemben előregyártott vasbeton elemeket közúti szállítással kell a helyszínre juttatni és ott bedaruzni. E mozgatás során keletkezhetnek olyan sérülések, melyek az elem selejtezését vonják maguk után. Szabályozott ipari körülmények között azonban ezek újrahasznosíthatók. Az érintett elemeket ledarálva teljes mértékben felhasználható anyagot kapunk.

Így csökkenti az építkezés környezetterhelését a vasbeton elemek előregyártása

Az előregyártott vasbeton elemes technológia legnagyobb előnye, hogy nem az építkezésen kell vasbeton falakat és födémeket létrehozni, helyi keveréssel vagy transzport betonnal. A gyárban automatizált gépekkel előregyártott elemek, stabil és magas minőségben készülnek, ezáltal csökkentve a helyszíni munkát és növelve az elkészült épület értékét.

A gyorsabb építkezés kevesebb terhelést jelent

Előregyártott betonelem technológiával történő építkezéseken rövidebb ideig tart a kivitelezés, tehát kisebb a:

  • zajterhelés,
  • porszennyezés,
  • élőmunka igény, valamint
  • az építési és a kommunális hulladék.

Az előre nem látható körülmények – rossz időjárás és szervezési hibák miatti csúszások – további környezet terhelést okoznak. Ezek nagy része kiküszöbölhető előre gyártással, mely az üzemi körülményeknek köszönhetően az időjárási viszontagságoktól is védett.

Automatizált betonelem gyártó rendszer

Automatizált betonelem gyártó rendszer

 

Az előregyártott elemes építkezés jelentős élőmunka megtakarítással is jár, hiszen a gépesített és automatizált gyárban végzik a munka dandárját, az építkezésen már csak daruzást és szerelést igényel ez a technológia. Ennek elsősorban munkaszervezési előnyei vannak, de jól szervezett kivitelezés esetén csökkenthető ezáltal a személy- és teherszállítási igény is, így tovább csökkenthető a károsanyag kibocsátás.

Az építkezési hulladék is csökkenthető

Helyi zsaluzási munkák híján nincs ehhez köthető hulladék. Szigetelt falelemek választása esetén ezen túl sok zsákos és bálás anyag csomagolása is egyszerűen kiváltásra kerül a kész elemek bedaruzásával.

A hagyományos építési módokhoz köthető törmelék is jelentősen csökken, hiszen megfelelő tervezés esetén nem szükséges fúrni vagy vágni az elemeket. A rossz betonozásból eredő hibás szerkezetek javítási vagy visszabontási folyamata szinte teljes mértékben kizárható. Az építkezés zajterhelése is jelentősen alacsonyabb, különösen, ha a falelemek gépészeti alapszereléssel, homlokzatképzéssel kerülnek legyártásra.

Összességében az előregyártott vasbeton elemes technológia komoly környezetvédelmi, egyúttal munkavédelmi előnyökkel is jár, ha a monolit vasbeton építési technológiával vetjük össze. Ezek a fentiek szerint részben a gyártás oldalán, részben a kivitelezés oldalán jelentkeznek.