Az Észak- és Nyugat-Európa területén található lakóépületeknél bevett szokásnak számít az előregyártott beton falelemek használata. Ez a modern technológiai eljárás Magyarországon is egyre inkább teret nyer. Az előregyártott beton elemek alkalmazása számos előnnyel bír. Érdemes kiemelni közülük a helyszínen történő kivitelezés minőségének jelentős javulását, ami alternatívát nyújthat a szakképzett munkaerő hiányának problémájára. Ezen felül, az előregyártott beton falelemek használata hozzájárulhat a projektek kivitelezési idejének csökkentéséhez, pontosabb becsléséhez, valamint az időbeli csúszások minimalizálásához. Óriási előny, hogy az építkezés komplexitása összességében sokkal alacsonyabb a hagyományos falazóblokk alkalmazásával szemben, továbbá kevesebb kosszal és kockázattal jár.

Előregyártott betonfal készül az Ineton üzemében.

A falazóblokkos építkezés kihívásai, melyeket már jól ismerünk

A falazat az épület stabil vázát jelenti, melynek minősége kulcsfontosságú az építkezés minősége szempontjából. A hagyományos falazóblokkos (legyen szó tégláról, Ytong-ról, vagy egyéb falazóelemről) építési technológia, habár még elterjedt módszer, meg vannak a korlátai. A falazóblokkos módszer számos minőségi, kivitelezési és gazdasági szempontból nem hatékony.

A gépészeti áttörések utólagos kialakítása

Erős ellenérvként szerepel a falazóblokk esetében, hogy a már felépített, kész falazatba utólagosan kerülnek kialakításra a gépészeti áttörések és kiállások. Mindez plusz munkát és időt igényel, arról nem is beszélve, hogy rengeteg hulladék is termelődik a folyamat során, aminek kezelése további költségeket jelent.

Előregyártott elemek vésés és vakolás nélkül

Az előregyártott elemekbe beépítésre kerül az elektromos és gépész alapszerelés, illetve a szükséges áttörések is.
Ezeket nem kell utólagos véséssel kialakítani.

Illetve az előregyártott betonelemek felületi minőségüknek köszönhetően nem igényelnek vakolást, így ezt a munkanemet teljes mértékben el lehet hagyni.

Az előregyártott beton elemek használata megoldást jelent mindezekre, így akár 60-70%-kal is felgyorsítható a fal kivitelezésének menete.

Így javítják az előregyártott beton falelemek a kivitelezés minőségét és hatékonyságát

Az előregyártott falelemek gyártási folyamata teljesen digitalizált a tervezéstől, egészen a beépítésig. Mindez lehetővé teszi, hogy a folyamat precízebben és kontrollált módon menjen végbe. Részletesen bemutatjuk azokat a szempontokat, melyek kiemelkedően hatékony építészeti megoldássá teszik az előregyártott beton falelemek alkalmazását.

Méretpontos tervezés és előkészítés

Az előregyártott betonelemek gyártására üzemi körülmények között kerül sor, ami garantálja a végtermék minőségét és pontosságát. Az áttörések és gépészeti szerelvények már a gyártás során kerülnek elhelyezésre, így a helyszíni munka mértéke és az építési hulladék is csökken.

Megszűnnek a vázkitöltő falelemes építkezésre jellemző pontatlanságok, valamint elkerülhetők a szerelődobozok, konnektorok, okos otthon rendszerek és egyéb szerelvény kiállások esetében gyakori hibák.

Ineton beton falelem tervezés

Tervezés a BIM rendszerben a gyártást megelőzően.

Kiváló minőségi jellemzők

Az előregyártott vasbeton falelemek konzisztens minőségét szigorúan ellenőrzött gyártási folyamatok biztosítják. Ez garantálja a milliméteres pontosságot, és a szűk tűréshatároknak köszönhetően kiküszöbölhetővé válnak a geometriai hibák.

Az INETON-nál alkalmazott gyártási folyamat egy teljesen integrált technológia rendszerben történik, amely magasfokú automatizációt és pontosságot biztosít.

A beton öntéséhez szükséges anyagokat közvetlenül a gépek rendelik meg a betonüzemből, ezzel is növelve a hatékonyságot. Az előkészítési fázisban a lézeresen mérés alapján kialakított, automatizált zsaluzás és vasalás biztosítja az elemek precíziós előkészítését. Ezt követően a rendszer automatikusan végzi el a betonelemek öntését, így biztosítva a folyamat egyenletességét és minőségét.

Előregyártott beton fal készül.

Előregyártott vasbeton fal készül az Ineton üzemében.

Magas szerkezeti integritás

Az előregyártott vasbeton falelemek szerkezeti integritásukat tekintve is kiemelkedőek. Nagyobb teherbíró képességük van, és a földrengések esetén is stabilabbak. Ezen felül magas tűzállóság jellemzi őket, ellenállóak a korrózióval, ütődésekkel és kopással szemben. Nem utolsósorban pedig jobban megszűrik a ki- és beérkező zajokat. A falazóblokkos építőelemekkel ellentétben nagyobb teherbírással rendelkeznek.

Beépített hőszigetelés, nagyobb energiahatékonyság

A falazóblokkal összehasonlítva, az INETON előregyártott beton falelemei esetében már a gyártás során beépítésre kerülhet a szigetelés, így a tűzfalak szerelése jelentősen egyezerűbbé válik. A falak minősége a környezeti hatások ellenére sem romlik, nem jelentkezik vizesedés vagy penész. A téglafalakhoz képest jelentősen pontosabban illeszkednek a falelemek, ami meggátolja a hőhidak kialakulását.

Optimalizált kivitelezési költségek

A beruházások egyik kritikus szempontja az építési költségek alakulása. Az előregyártott vasbeton fal elemek alkalmazása jelentősen csökkenti a helyszíni élőmunka igényt, ezáltal a szükséges munkaerő létszáma is alacsonyabb. Az építkezés kevesebb szakkivitelezőt igényel, a munkafolyamatok pedig nem csúsznak meg. A költségek csökkentését eredményezi az is, hogy az előregyártott falelemek jóval kevesebb építési hulladékot termelnek, így annak kezelése is költségkímélőbb.

Építkezési ütem felgyorsítása

A digitalizált tervezésnek és gyártásnak köszönhetően a kivitelezés sebessége a duplájára nőhet. A kivitelezés tervezhetősége is javul, ugyanis a telepítés sorrendjében érkeznek a falelemek, így azok rögtön megfelelő helyükre kerülhetnek. A beton elemekbe integrált gépészeti elemek, valamint az időjárástól független telepítési lehetőség az építkezés ütemének felgyorsítását biztosítja.

Beton falelem áthelyezés.

A szállításra kész előregyártott beton falelem.

Előregyártott betonfal elemek az INETON-tól

A fent említett érveket megvizsgálva jól látható, hogy az egyre jobban terjedő trend, melynek során előregyártott betonfal elemeket alkalmaznak az építkezéseken, megalapozott. Összefoglalva az előregyártott betonelemekkel történő kivitelezés több szempontból is hatékonyabb a falazóblokkos építkezéssel szemben. A digitalizált folyamat és a tervezhetőség elősegíti a projekt átfutási idejének optimalizálását, a végtermék minőségének növekedése mellett. Kivitelezői aspektusból előnyt jelent, hogy kevesebb élőmunkát igényel. Mindezek mellett a mérnöki kreativitás sem szorul háttérbe, ugyanis akár látszóbeton minőségben egészen kreatív anyag és forma variációk létrehozása is lehetséges.

Kapcsolódó termékek