A méretpontos gyártásnak köszönhetően hatékonyabb és gyorsabb az építkezés, mint helyszínen öntött, monolit betonnal, emellett azonban az előregyártott vasbeton elemes technológiára támaszkodva ugyanolyan egyedi, a megrendelő igényeihez tökéletesen illeszkedő épületet lehet tervezni. Így tökéletesen érthető, hogy az európai nagyvárosok építési projektjeiben egyre elterjedtebb az előregyártás.

Csúsz István, az Ineton üzletfejlesztési igazgatója örömmel állt a Magyar Építők magazin rendelkezésére, és az előregyártott vasbeton elemes tervezési, gyártási és kivitelezési workflow bemutatásával illusztrálta, hogy ezzel a technológiával elérhető a tervezési szabadság teljessége.

Betonelem gyártás

Előregyártott betonelemek formai és méretezési kötöttségek nélkül

Ahogy az építőipari szakportál korábbi cikkében is hangsúlyozásra került, a mai előregyártott vasbeton elemes technológiának már semmi köze a régi idők házgyárához. Ez többek között azt is jelenti, hogy semmiféle kötöttséget nem jelent a tervezőknek a használata.

Hogy ezt a tervezési folyamatot segítse, az INETON bármilyen szintű építészeti tervet fel tud dolgozni, minden esetben felépítve a saját statikai BIM modelljét, amely által végigjárhatóak a gyártás előkészítő lépések. „A mai világban lassan alapkövetelmény, és természetesen mi is nagyon örülünk, ha valaki BIM-modellben tervez, de nem feltétlenül szükséges az együttműködéshez” mondta Csúsz István a lapnak

Tervező csapatunk az alábbi lépésekben dolgozza fel a megkapott információkat és terveket, és alakítja ki a szükséges betonelemeket:

  • a BIM szerkezeti modell felállítása,
  • a szerkezetek sík elemekre történő felbontása – a gyárthatóságot figyelembe véve,
  • visszacsatolás a társtervezőktől,
  • a modell frissítése,
  • a betonelem gyártmánytervek készítése és a gyártási adatok generálása

A folyamat eredményeként minden elemet önálló BIM modellként ad át tervező csapatunk az üzemnek, gyártásra.

A részletes 3D tervek nyomán pontosabb, gyorsabb, kiszámíthatóbb az építés

A gyártáshoz az elkészült, és statikai tervezésre is alkalmas modellből exportálják az adatokat, amelyeket felhasználva például az elektromos dobozokat is el tudják helyezni a gyártás során a robotok.

A gyártás sorrendje és az elemek tárolása is a gyártási adatok alapján kerül megtervezésre, ahogyan a transzport is. Ezáltal javítható a hatékonyság, hiszen jobban kihasznált fuvarok viszik ki mindig pont azt az elemet, amire a helyszínen szükség van.

Tehát végső soron a tervezés lépéseitől kezdve, a gyártás és kiszállítás mozzanatain át a teljes összeszerelési folyamatig bezárólag kontrollálható az építés menete a gyártási adatok segítségével. Így hatékonyabb és gyorsabb az építés.

Ha szeretne többet megtudni a témáról, a teljes cikk a Magyar Építők oldalán olvasható.